diumenge, 17 de gener del 2016

Fandom i alfabetització visual

Web oficial: El Ministeri del Temps.

Existeix tot un univers transmèdia que envolta la sèrie espanyola "El Minsteri del Temps" que ha suposat l'aparició de una sèrie de productes virals que recreen esdeveniments socioculturals del passat (veure "El tiempo es el que es") i que ha convertit aquesta ficció històrica en tot un èxit per diferents raons:
  • En primer lloc, una comunitat fandom. Fandom és una paraula d'origen anglès (Fan Kingdom), per parlar d'un conjunt d'aficionats a algun passatemps, persona o fenomen en particular. També se sol aplicar aquest terme a les comunitats d'Internet que discuteixen temes relacionats amb la seua afició.
  • En segon lloc, una Ministèria en les xarxes.
  • En tercer lloc l'aparició d'un portal de Podcast del Ministeri del Temps
  • Formación básica para funcionarios y patrulleros novatos de 'El Ministerio del Tiempo'
Pensem que un fenomen comunicatiu com aquest podria ser un bon estímul per a desenvolupar alguns dels continguts de "Cultura audiovisual" de manera pràctica. 

Tasques:


  •  Per grups de 2 o 3 persones triarem un dels 3 personatges principals que constitueixen el PATRULLA (Alonso Entrerríos / Amelia Folch / Julian Martínez) i prepararem un doblatge dels seus diàlegs. 
  •  Per grups de 2 o 3 persones triarem un dels 3 CAPS (Salvador Martí / Ernesto Jiménez / Irene Larra) o personatges ajudants del Ministeri que s’encarreguen de posar picant a la ficció i prepararem un doblatge dels seus diàlegs. 
  •  Analitzarem la biografia de cadascun d’ells: els seus orígens, les causes de la seua inclusió en el comando del Ministeri del Temps, els problemes que tingueren en la seua època, etc.
  •  Presentarem una documentació exhaustiva de l’època tractada en diferents aspectes: art, cultura, societat, política, esdeveniments històrics, anècdotes, etc.
  • Participarem a algunes de les activitats transmèdies proposades per la sèrie però valencianitzant el punt de vista.
  •  Triarem per equips un esdeveniment històric valencià digne de participar en la trama argumental del Ministeri del Temps i desenvoluparem tota l’estructura narrativa i l’storyboard. Alguns moments podrien ser per exemple: 
  • - la notícia de la caiguda de Constantinoble agafa a Joanot Martorell en la ciutat i encara no ha escrit el Tirant lo Blanc. Cal rescaptar-lo per a què no s’implique en la batalla; 
    - la crema de la mare de Joan Lluís Vives, després de morta, per jueva que va fer que no tornara mai del seu exili a Bruges; 
    - l’expulsió dels moriscos valencians inclouen també Josep de Ribera; 
    - el general Joan Baptista Basset negocia amb els anglesos perquè recolzen les tropes defensores de Carles d'Aústria;
    - durant la guerra civil la capital de la República es trasllada a València i Josep Renau és l’encarregat de salvar els fons del Museu del Prado que els Nazis volen expoliar, etc.